pátek 15. května 2009

Kvalifikace frisbee na ČAH

Součástí akce Sportáles byla i kvalifikace na České akademické hry v poměrně mladém a neznámém sportu – ultimate frisbee. Ultimate frisbee je týmový bezkontaktní sport, založený na myšlence fair play. Zvláštností tohoto sportu je absence rozhodčího. Přestupky a porušení pravidel si hráči hlásí navzájem přímo na hřišti, a mezi sebou sporné situace i řeší. Tento systém (tzv. spirit of the game) funguje i na prestižních turnajích, jako je například mistrovství světa. Spirit of the game ale symbolizuje mnohem víc, než jen fakt, že na hřišti není rozhodčí. Hraní fair-play je otázkou cti.
Ultimate je také jeden z mála mixových sportů, kde uvidíte na hřišti hrát společně muže i ženy.

Typické pozápasové kolečko, kde si hráči povídají o průběhu utkání.

Ultimate se hraje na hřišti o rozměrech 100 na 37 metrů (ekvivalent délky fotbalového hřiště a půlky jeho šířky). Na koncích hřiště jsou vyznačeny koncové zóny. Smyslem hry je dopravit disk přihrávkami do prostoru koncové zóny protivníka, tam jej chytit a tím skórovat (je zde určitá podobnost s americkým fotbalem). Kompletní pravidla hry najdete na stránkách České asociace létajícího disku.

Na brněnské kvalifikaci se sešly 3 týmy – VUT, MU a VFU. Tahouni všech tří týmů jsou současnými hráči jediného brněnského týmu Rektální vyšetření, a tak se celá kvalifikace odehrávala ve velice přátelském duchu. Favoritem celé soutěže bylo domácí družstvo VUT, jehož tým byl tvořen aktivními hráči frisbee. Tento tým má také na VUT dobré zázemí v podobě tělocviků frisbee a má tedy kde trénovat.


V prvním utkání se proti nim odvážně postavilo družstvo Masarykovy univerzity, složené převážně z neaktivních hráčů. Pro MU to byl historicky první zápas ve frisbee. I přes veliké nasazení a snahu uhrát dobrý výsledek nakonec Masarykova univerzita podlehla VUT 12:2.
Druhý zápas, Veterinární a farmaceutická univerzita vs. Vysoké učení technické, již přinesl vyrovnanější hru. Hra Ultimate frisbee má na VFU sedmiletou tradici a právě tam vznikl i současný brněnský tým. Ze zkušených hráčů na VFU ovšem zbyli jen 3, což mělo za následek zkušenostní převahu VUT v poli. Po těžkém boji skončilo utkání těsným výsledkem 8:6 pro domácí VUT. VUT se tak stalo prvním postupujícím týmem do 8. Českých akademických her, které se budou konat v Plzni.

O druhém postupujícím se rozhodovalo v posledním zápase, kde mezi sebou soupeřily MU a VFU. Podle výsledků předchozích zápasů se toto utkání mohlo zdát jako předem rozhodnuté, ale nebylo tomu tak. VFU sice po většinu zápasu vedla, nicméně hráči Masarykovy univerzity se v posledních minutách vzchopili a za bouřlivého povzbuzování fanoušků ze střídačky dotáhli rozdíl 2 bodů, takže s vypršením času byl zápas za stavu 7:7 nerozhodnutý. Poslední a tím i rozhodující bod však patřil VFU, čímž si tento tým nakonec zajistil postup.

Společná fotografie týmů VUT, VFU a MU.

Žádné komentáře: