středa 19. prosince 2007

Přínos agroturistiky

Pro jednodušší psaní budu často uhýbat z obecné roviny přínosu agroturistiky na konkrétní region, ve kterém žiju a který znám nejlíp. Jedná se o vinařskou oblast Velkopavlovickou.

Pokud jde o náš region, jediný turistický potenciál je v agroturistice. Málo kdo nepije víno a každého asi láká navštívit příjemný vinný sklípek, ochutnávat popřípadě poznávat folklor, výrobu vína… S každým turistou přichází peníze a s penězi i rozvoj regionu.

Oblasti kde jsou turisté přínosem pro region:

-jsou to jakékoliv služby od ubytování, restaurace po opravny kol. Tím samozřejmě vytváří pracovní místa.

-zemědělství (vinařství): Člověk, který stráví dovolenou na určitém místě získá k oblasti určitý vztah. Když pak zajde někam do superhypermegamarketu nebo do vinárny, dá si spíš víno z místa, kde byl na pěkné dovolené. Zvedá se tak poptávka po produktech z regionu a to má přínos jak pro výrobce, tak pro pěstitele.

- Zájem o folklor pomáhá folkloru přežít. Proto turistika pomáhá ke kulturní diverzitě.

- to vše přináší jak podnikatelům, tak samotným obcím peníze. Aby si tento zdroj peněz region udržel, investuje do lepších služeb (cyklostezky, koupaliště) tak do hezčího prostředí. Z toho mají samozřejmě prospěch i místní, protože každý chce žít v pěkném prostředí.

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

i to je pohled a zní dost rozumně, ale stejně bych měl strach, že mi úrodu oberou turisti, raději bych je viděl někde jinde než na kolech mezi vinahrady.
Možná je to z mojí strany zatím xenofobie.

Anonymní řekl(a)...

Cykloturista nema cas sesedat z kola jist metraky hroznu. Klidne bych je nechal ty dva keriky na kraji radky ojest. aspon to nepritahne spacky :)

Gaspacho řekl(a)...

je jasný, že si zobnou, ale pak si to víno zase koupí díky čemuž ty můžeš pěstovat dál. Ono není zrovna výhra mít vinohrad u cyklostezky a navíc mít řádek podélně u cesty, tak to by byla přímo sebevražda. Ale jinak se dají ty dva keříky přežít.